Bahan:
- 3 biji telur sejuk dari peti ice
- 220g gula halus
- 1 tsp ovellete
- 1 tbsp esen vanilla
- 275g tepung gandum **di ayak sekali
- 3 sudu the baking powder **di ayak sekali
- 150ml susu segar/susu cair
- Filling-ikut suka
- Pewarna makanan
Kaedah :
- Pukul putih telur hingga kembang
- Masukkan gula pukul hingga kembang
- Kemudian masukkan ovellete,kuning telur dan esen vanilla.pukul lagi sehingga kembang
- Masukkan tepung+baking powder dan susu secara selang seli (tepung-susu-tepung-susu-tepung) kemudian gaulkan
- Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan warna kan ikut suka
- Masukkan adunan dalam piping bag or plastic bag.(potong hujungnya)
- Picit aduan hingga separuh dalam mangkuk kertas/cup
- Picit kan filing
- Tutup filing tadi secara rata dengan adunan sehingga penuh mangkuk kertas/cup
- Kukus selama 10-15minit atau sehingga masak
Tips:
- balut tudung periuk dengan kain bersih supaya apam tak terkena air wap.nnt kena cacar air plak apam tu. =)
- Jangan guna api besar ea.sedang2 aja.nnt kalo panas sangat meletup plak apam tu
- Saya kurang suka guna pewarna dalam kuantiti yang banyak,so saya lebih suka adunan asal jadi background.heee.
selamat mencuba semua!!!
tqsm,
tqsm,
haninah halim
repost dari blog lama..
No comments:
Post a Comment